Week zonder vlees en zuivel
Geschreven door:
Van 3 t/m 9 maart komt hij er weer aan: de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Doe jij ook mee met deze week? Met deze week willen we laten zien hoe leuk en lekker het is om lekker plantaardig te eten. Een leuke haalbare uitdaging.
Wist je dat wanneer je als volwassene deze week geen vlees en zuivel eet, bespaar je:
- 150 liter water
- 121 kilometer autorijden
- 770 gram dierenvlees
- 2,4 kilo zuivel.
Deze berekening gaat uit van het maximale effect bij het niet consumeren van vlees en zuivel gedurende 7 dagen. Door niet meer elke dag vlees en zuivel te eten, maak je al een enorm verschil voor de toekomst van de planeet. Een win win situatie, voor jou, voor de dieren, voor de planeet en voor de toekomst.
Heb je geen idee waar je moet beginnen of of hoe je iets moet vervangen? Wij delen graag wat handige praktische tips
- Maak alvast en weekplanning met wat je wilt gaan koken deze week.
Maak bijvoorbeeld onderstaand curry gerecht.
- Check de producten in huis waar vlees of zuivel inzit indien de houdbaarheid het toelaat, mijdt deze producten in deze week.
- Vertel het je omgeving, zodat zij hier rekening mee kunnen houden, maar ook om je te supporten
Kom je er zelf niet helemaal uit? Wij supporten je ook graag. Stuur ons een mail of een bericht op social media en wij beantwoorden jouw vraag zo snel mogelijk.
En neem ook zeker een kijkje op de week zonder vlees of op Puur Suzanne beide sites staan vol heerlijke en makkelijke plantaardige recepten.
Kruidige kikkererwtencurry met tofu en zoete aardappel๏ปฟ
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 3 zoete aardappels, in blokjesโฏ
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 verpakking (375 g) tofu, in blokjesโฏ
- 400 g tomatenblokjes
- 400 g kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
- 200 g rijst
- 80 g plantaardige margarine
- 10 g koriander, fijngesneden
- 250 ml plantaardig kookroomalternatief of kokosmelk
- 2 tl garam masala kruiden
- Zout en peperโฏ
- Zonnebloemolie
- Handje cashewnoten, fijngehakt
- Naanbrood om mee te serveren
Bereidingswijze
- Verhit de plantaardige margarine in een pan met dikke bodem op middelhoge temperatuur en bak de knoflook en de garam masala kruiden 2-3 minuten totdat ze beginnen te geuren.
- Voeg de tomatenblokjes, zoete aardappel, kikkererwten en het plantaardige kookroomalternatief toe.
- Doe een deksel op de pan en laat de saus op lage temperatuur 15-20 minuten pruttelen. Roer af en toe door.
- Bak de tofu in wat zonnebloemolie in een koekenpan goudbruin.
- Voeg de tofu en de koriander toe aan de saus en roer door.
- Bereid het naanbrood volgens de verpakking.
- Verdeel de curry over de borden en serveer met de rijst en naanbrood. Garneer met wat extra verse koriander en fijngehakte cashewnoten.
Eet smakelijk!
Foto: Foundation Week Without Meat
Doe mee aan de week zonder vlees & zuivel